Strøm til elbil

En elbil skal bruge strøm. Heldigvis er strøm billigt og og oplader du hjemme hos dig selv med din egen ladestander, så kan du holde udgifterne nede, og holde udgifterne under halv pris sammenlignet med diesel og benzin.

Hvad koster det at lade en elbil op?

Prisen afhænger af hvilken løsning man har valgt, men uanset om man har en abonnementsløsning, serviceaftale eller ejer sin egen ladeboks, så der det markant billigere end at køre på benzin og diesel.

Langt de fleste elbil ejere lader primært deres bil op hjemme hos dem selv, hvor 90% af den samlede opladning vil finde sted.

Har du endnu ikke en ladeboks hjemme hos dig selv? Se vores oversigt med de bedste ladebokse til elbil.

Hvad koster strøm til elbil?

Fordelen ved at elbilen primært lades op derhjemme, det er at man kan vælge et benytte et elselskab hvor prisen varierer alt efter hvor meget strøm der bliver brugt.

Den gennemsnitlige el-pris er ca. 2,00 kr pr. kWh.

Generelt er strømprisen billigst om natten. Det hænger sammen med at om dagen, så er efterspørgslen på strøm højest. Folk er på arbejde og husholdningerne kører derudaf når de kommer hjem med gang i vaske- og opvaskemaskiner, ser Netflix på tv’et og bruger computer osv.

Om natten sover vi alle sammen og efterspørgslen på strøm daler meget. Produktionen af el fortsætter dog mange steder, f.eks. stopper vedvarende energikilder som vindmøller og vandkraft ikke om natten, hvilket giver billige priser.

Styring af tidspunktet for opladning

Det er ikke en selvfølge at priserne på strøm falder på det samme tidspunkt. Heldigvis findes der intelligente ladebokse, som kan kommunikere med apps som kan overvåger prisen på strøm, og på den måde sikres det at du lader din bil til den billigste el-pris.

For at dette skal fungere, så kræver det at:

  • du har en el-leverandør som afregner time for time
  • du har en intelligent lader som kan lade når strømmen er billigst

Har du ikke mulighed for dette, så er strømmen generelt billigst sidst på natten i tidsrummet kl. 03 – 06.

Hvornår gives der refusion på strøm?

Når vi betlaer for strøm i Danmark, så er prisen sammensat af flere elementer. Der er selvfølgelig den rene el-pris, derudover transport, statens afgift og gebyrer. I dag er afgiften tæt på 50 procent. Staten ønsker at grønne tiltag, og i den forbindelse er det blevet muligt at få tilbagebetalt afgiften for el der benyttes til opladning af elbiler.

Desværre kan man ikke selv ansøge om refusion, det skal ske via et en udbyder som har en aftale. Heldigvis er der flere at vælge imellem. Ordningen er vedtaget indtil slutningen af 2030. Strømmen kan kun bruges til en elbil eller hybridbil som er indregistret, og strømmen skal måles via en særskilt måler.