Kort over ladestationer til elbiler
Her finder du et kort med ladestationer rundt i landet. Uanset hvilken elbil du køber, så får du højst sandsynlig brug for at lade den op på farten en gang i mellem. Ønsker du en ladestander hjemme, så se vores sektion om ladebokse.
Ladekort – Find en ladestander i Danmark
Kortet fungerer som en omfattende database over ladestationer til elbiler over hele verden.
Brugerne har mulighed for at finde tilgængelige ladestationer i nærheden af deres placering og få detaljerede oplysninger om hver ladestation, såsom placering, stiktyper, priser og anmeldelser fra andre brugere.
Brugere kan søge efter ladestationer efter placering, ladetype og stiktype og endda planlægge en rute baseret på tilgængelige ladestationer. Når brugere finder en ladestation, kan de også se, om ladestationen er i øjeblikket ledig eller optaget.
Hvad er en ladestation?
En ladestation er en elektrisk anordning, der gør det muligt at oplade elbiler eller hybridbiler. Ladestationer fås i forskellige størrelser og designs, men deres hovedformål er det samme, nemlig at forsyne elbilen med strøm. De kan være placeret på offentlige steder, boligområder, arbejdspladser og langs motorveje.
Ladestationerne består af en tilslutning til elnettet og et eller flere ladekabler. De kan have forskellige stiktyper og effekt, og nogle ladestationer er kun beregnet til hurtigopladning, mens andre er langsommere. Mange ladestationer er tilknyttet et netværk, som gør det muligt for elbilsejere at finde ladestationer, betale for opladning og følge med i opladningsprocessen via en app eller hjemmeside.
Ladestationer er en meget vigtig faktor for at øge udbredelsen af elbiler og reducere CO2-udledningen fra transportsektoren. Da elbiler er afhængige af et fungerende ladestationsnetværk, er det vigtigt, at ladestationerne fungerer pålideligt og er let tilgængelige for brugerne.
Hvordan benytter man en offentlig ladestation?
Når du vil bruge en offentlig ladestation til at oplade din elbil, er det normalt en simpel proces, der kan gøres på følgende måde:
- Find en ledig ladestation: Først skal du finde en ledig ladestation, som passer til dit behov, og som er kompatibel med din elbil. Du kan finde en ledig ladestation ved at bruge en app eller et kort, der viser placeringen af ladestationer og deres tilgængelighed.
- Identificer dig selv: Når du er ved ladestationen, skal du identificere dig selv ved at scanne din ladebrik eller indtaste betalingsoplysninger, hvis ladestationen kræver betaling.
- Tilslut ladekablet: Når du har identificeret dig selv, skal du åbne ladestikket på din elbil og tilslutte det til ladestationen. Ladestationen vil normalt give en lyd eller lyse op, når forbindelsen er etableret, og opladningen er begyndt.
- Overvåg opladningen: Når du har tilsluttet ladekablet, skal du overvåge opladningen for at sikre, at den fungerer korrekt. Hvis opladningen ikke begynder eller afbrydes, kan du prøve at tilslutte kablet igen eller kontakte kundesupporten for hjælp.
- Afslut opladningen: Når opladningen er færdig, skal du afbryde ladekablet ved at løsne det fra både elbilen og ladestationen. Nogle ladestationer vil automatisk stoppe opladningen, når batteriet er fuldt opladet.
- Rengør ladestationen: Til sidst er det en god idé at sørge for, at ladestationen er ren og klar til den næste bruger. Du kan gøre dette ved at fjerne eventuelle rester af støv eller snavs og sørge for at efterlade ladekablet i en pæn og ordentlig tilstand.
Hvilke typer af ladestandere findes der?
Destinationslader
Mindre ladestandere i det offentlige byrum.
- Langsom opladning – begrænset effekt
- Du skal selv medbringe kabel
- Kan benyttes af samtlige elbiler
En klassisk ladeboks til elbil som installeres hjemme er også en destinationslader, men har ofte et ladekabel fastmonteret.
Hurtiglader
Større ladestandere ved tankstationer+ rastepladser
- Rimelig hurtig opladning (max effekt: 50 kWh)
- Med fastmonteret kabel
- Du skal være opmærksom på kabeltypen
De fleste lynladere har tre ladestik at vælge imellem, nemlig Type 2, CHAdeMO og CCS.
Lynlader
Store ladestandere ved tankstationer + rastepladser
- Den hurtigste opladning (effekt på 100 -350 kWh)
- Har fastmonteret ladekabel
- Ofte flere ladestandere stående samlet
Lynladere har altid CCS-stik og evt. også CHAdeMO-stik.
Hvilke ladenetværk findes der i Danmark?
Generelt er der et godt netværk af ladestationer i Danmark, og udbyderne arbejder løbende på at udvide deres netværk for at give elbilsejere mulighed for at oplade deres biler overalt i landet.
I dag findes der ladestationer rundt i hele Danmark, men skal du ud og køre i mindre befolkede områder, så er der længere imellem de enkelte ladestationer, og det kan være en god ide at holde øje med hvor du kan lade op.
Det er forskellige hvem der ejer de enkelte ladestationer, men blandt de mest populære danske udbydere er:
Hvad er et ladenetværk?
Et ladenetværk er en sammenslutning af ladestationer og ladepunkter, der ejes og drives af forskellige udbydere. Det kan sammenlignes med et netværk af benzinstationer, hvor man kan tanke sin bil med benzin eller diesel.
De offentlige ladestationer i Danmark er placeret på strategiske steder som motorvejsrastepladser, parkeringspladser og indkøbscentre.
Få din egen ladeboks
Vores top 5
#1 ![]() | Easee ladeboks |
#2 | Zaptec ladeboks |
#3 | Norlys ladeboks |
#4 | Webasto ladeboks |
#5 | Wallbox ladeboks |