Ladeboks til elbil hjemme

Skal du have installeret en ladestander hjemme hos dig selv, så er der flere løsninger på markedet. Vi har samlet en række muligheder her, så du hurtigt kan få overblikket.

Hvad er en ladeboks?

En ladeboks er specielt designet til at give en pålidelig og sikker opladning af el- eller hybridbiler. Den fungerer på samme måde som en traditionel brændstofpumpe til benzin- eller dieselbiler, men i stedet for flydende brændstof tankes der op med elektricitet. En opladningsboks kan omtales under flere forskellige betegnelser, f.eks. ladestander, opladeboks, ladestationer mm.

Den vigtigste beslutning, når der skal investeres i ladeløsning til din elbil, det er om du skal have en ladeboks på din privatadresse, hvilket er den mest omkostningseffektive løsning, eller om du skal benytte offentligt tilgængelige stationer.

Mange andre faktorer som f.eks. bekvemmelighed, sikkerhed og garantier skal også tages i betragtning, når man vælger det rigtige produkt.

Hvilken ladeboks skal jeg vælge?

Det første du skal finde ud af er om du skal købe dine gen ladeboks eller have en ladeboks med abonnement.

Når det kommer til at vælge mellem en ladeboks med eller uden abonnement, afhænger det primært af dit kørselsbehov og hvor ofte du oplader din elbil derhjemme.

Hvis du ikke bruger din elbil så ofte, eller hvis du kun har brug for at oplade bilen sporadisk, kan det være en fordel at vælge en ladeboks uden abonnement. Dette kan være en billigere løsning, da du kun betaler for selve ladeboksen og ikke nogen løbende månedlige omkostninger.

Hvis du derimod bruger din elbil ofte og har brug for at oplade den regelmæssigt derhjemme, kan det være en god idé at vælge en ladeboks med abonnement eller serviceaftale. Med en sådan aftale vil du typisk have adgang til forskellige services såsom fjernovervågning, fejlfinding og teknisk support, og du vil også have mulighed for at få opdateringer og udvidede funktioner.

Husk på, at selvom der er en månedlig abonnementspris forbundet med en ladeboks med abonnement, kan det stadig være en økonomisk fordelagtig løsning, hvis du oplader din elbil regelmæssigt og derfor vil drage fordel af de forskellige tjenester, der følger med en serviceaftale.

Ifølge vores beregninger så vil den optimale ladeløsning væge følgende afhængigt af dit kørselsbehov.

Mindre end 5.000 km om året

Vælg ladeboks uden abonnement

  • Du kører mindre end 5.000 kilometer om året.
  • Du lader altid hjemme

Mere end 5.000 km om året

Vælg ladeboks med abonnement/refusion

  • Du kører mere end 5.000 kilometer om året.
  • Du lader for det meste hjemme

Mere end 50.000 km om året

Overvej et All-inclusive abonnement

  • Du kører mere end 50.000 kilometer om året.
  • Du lader meget på farten.

Pt. er der ikke nogle All-inclusive abonnementer med fast pris.

Andre vigtige faktorer du bør overveje

Når du skal vælge en ladeboks til din elbil, er det vigtigt at tage hensyn til flere faktorer. Der findes mange forskellige modeller og mærker på markedet, og det kan være svært at navigere i, når man ikke har erfaring med området.

Effekt og batterikapacitet

En af de første faktorer, du bør overveje, er bilens batterikapacitet og ladetid. Jo større batteri din bil har, jo længere tid tager det også at oplade det. Derfor kan det være en god idé at investere i en ladeboks, der har en høj effekt og kan oplade bilen hurtigere.

Effekt på ladebokse

Hvis du primært bruger din elbil til kortere ture, så kan du nøjes med en ladeboks med en mindre effekt. En ladeboks på 3,7 kW er den mindste på markedet, men kan lade din bil op henover natten, og kan være tilstrækkelig til de manges behov.

Til de fleste vil en 11 kW ladeboks være det bedste valg. Denne størresle vil kunne oplade de fleste elbiler på blot en enkelt nat, selv i en bil med et forholdsvis stort batteri. Prisforskellen mellem en 3,7 kW og en 11 kW ladeboks er ofte ikke speciel stor, så for en lille merpris så kan man få en mere effektive lader.

Hvis du har et stort kørselsbehov, og dermed har brug for at lade bilen ofte, så vil kan en stor 22 kW ladeboks være et optimalt valg.

Inden du vælger en 22 kW boks, så anbefaler vi dig at kontakte en elektriker, da ladeboksen er meget kraftig, hvilket betyder store krav til dine el-installationer derhjemme. Derfor er det vigtigt at overveje, om du virkelig har behov for en ladeboks med så stor effekt, da installationen af denne slags ladeboks kan også være dyrere.

Tilslutning

En anden faktor at overveje er ladeboksens tilslutning og funktioner. Der findes ladebokse med forskellige typer stik, og du skal vælge en model, der passer til din bil og dens ladeport. Type 2-stikket er blevet standarden i Europa, og der bliver næsten ikke installeret offentlige opladere med type 1-stik mere, da det primært er asiatiske producenter, der tidligere har brugt dette stik. Disse producenter er dog også skiftet til type 2-stikket i dag.

Derudover kan nogle ladebokse have smarte funktioner, som f.eks. mulighed for fjernbetjening via en app eller integration med solcelleanlæg.

Intelligent vs. almindelige ladeboks

En intelligent ladeboks giver dig flere avancerede muligheder, og du kan styre den via en app. Det giver en række muligheder, bl.a. for at udleje din boks til andre og blive afregnet for den strøm, de bruger. Derudover kan du tidsbestemme opladningen, hvilket betyder at du kan undgå at lade op, når elnettet er presset, og i stedet oplade, når strømmen er aller billigst. Desuden er det ofte muligt at vælge hvilken effekt ladestanderen skal lade med. Med en intelligent ladeboks,  er det ikke muligt for andre at stjæle strøm fra din ladestander, da en opladning typisk kræver aktivering via en app.

En “almindelige” ladeboks er mere enkel i sin funktion og gør kun én ting: sørger for, at der kommer strøm på bilen. Hvis du har brug for en simpel og pålidelig ladeløsning, kan sådan en ladeboks være det rigtige valg for dig.

Du skal du være opmærksom på, at det behov du har lige nu ikke er det du har om fem år. Med en intelligent ladeboks får man alt andet lige en mere fremtidssikret løsning.

Ladeboks uden abonnement

thecharger

Ingen installation

Easee Home

Op til 22 kWh

Ladestik: Type 2

easee

Køb

Du ejer selv ladeboksen

Ingen el-refusion

5.749 DKK

Reklamelink


Fås i 5 farver | Uden ladekabler | 5 års garanti

zapp

Ingen installation

Easee Home

Op til 22 kWh

Ladestik: Type 2

easee

Køb

Du ejer selv ladeboksen

Ingen el-refusion

5.799 DKK

Reklamelink


Fås i 5 farver | Uden ladekabler | 5 års garanti

thecharger

Ingen installation

Zaptec Go

Op til 22 kWh

Ladestik: Type 2

zaptec go

Køb

Du ejer selv ladeboksen

Ingen el-refusion

4.995 DKK

Reklamelink


Fås i 6 farver | Uden ladekabler |

Køb ladeboks med refusion (serviceaftale)

Easee Home

easee

Effekt

Op til 22 kWh

Installation

ingen installation

Det skal du selv sørge for

Køb

Du ejer selv ladeboksen

El-refusion via serviceabonnement

6.499 DKK

abonnement: 79 DKK/md

Reklamelink


thechargerLadestik: Type 2 | Fås i 5 farver | 5 års garanti

Leasing af ladeboks

Easee Home

easee

Effekt

Op til 22 kWh

Installation

ingen installation

Det skal du selv sørge for

Leje

Du lejer ladeboksen

Med el-refusion

249 DKK / md

Reklamelink


libleLadestik: Type 2 |  |

Hvad koster en ladeboks?

Prisen på en ladeboks til elbil kan variere meget alt efter, hvilken effekt/størrelse og mærke du vælger, og om hvrrvidt det skal være en intelligent ladeboks en mere simpel model. Generelt vil en pris ligge  mellem 4.000-10.000 kr. for selve ladeboksen, hvis du altså køber den uden abonnement og serviceaftale.

Hertil kommer der en ekstra udgift til installation af ladeboksen. Ifølge loven skal installationen altid udføres af en autoriseret elektriker, og du kan forvente en samlet pris på 7.000-15.000 kr. for installation plus ladeboks ved en standard installation.

Hvordan får jeg refusion?

Hvis du ønsker at kunne oplade din elbil på din private adresse, så skal du først være klar over om du vil eje din egen ladeboks uden abonnement eller om du ønsker at have et abonnement på en ladeboks hos en af de mange operatører i Danmark. Sidstnævnte mulighed betyder at du kan få refusion for en del af el-udgiften. Det er også muligt med en lader som du selv ejer, så skal laderen bare være tilknyttet et service abonnement.

Refusionsgodtgørelsen hører til i finansloven og blev i 2020 forlænget, så de forskellige operatører  får refunderet op til 1,14 kroner per kWh indtil 2030.

Indtil videre har operatørerne sendt godtgørelsen tilbage til ejerne af elbilerne, men hvordan det bliver i fremtiden, og i særdeleshed efter 2030 er en ubekendt faktor.

Hvad er den bedste ladeboks?

Vi anbefaler helt klart den populære Easse Home ladeboks, som har et meget enkelt og flot design. Den kan præstere op til 22 kW via et ladestikket type2. Opladeren udmærker sig ved at den kan tilkobles WiFi, så du kan tilgå dine Easee boks via din smartphone hele tiden, og løbende styre opladningen og følge med i hvordan det går. Det betyder at du via Apps kan vælge et lade op når prisen på el er billigst. Boksen er ikke afhængig af WiFi, så hvis der ikke er internetadgang, så lader bilen bare op uden dikkedarer.

Desuden har denne elbil lader en intern elmåler, hvilket gør at den kan bruges i forbindelse med udbydere tilbyder el-refusion.