Installation af ladeboks

Flere og flere skifter til elbil, og derfor vil mange familier få et behov for at kunne lade sin elbil op hjemme med en ladeboks. Vi har lavet denne guide, så du hurtigt kan få en ladeboks på plads i privaten, så du kan  begynde at oplade din elbil med din egen ladeboks.

Hvem har brug installation af en lader til elbil?

Der findes i dag en lang række forskellige ladebokse på markedet, og alt efter hvilken ladeløsning du vælger, så kan installation af ladeboksen være inkluderet, og i andre tilfælde skal du selv sørge for at den bliver installeret korrekt.

Køber du en ladeboks uden abonnement, som du selv ejer, så skal du selv sørge for at få ladeboksen installeret af en elektriker.

Sådan får du installeret en ladestander

Få fat i en autoriseret elinstallatør som kan rådgive dig om dine muligheder for at tilpasse din el installation, og efterfølgende opsætte en ladeboks, så den passer til forholdende i dit hjem. Du kan hurtigt indhente tilbud og komme i gang.

Mange oplever at der kan være ventetid på installation af ladebokse, så det gælder om at være ude i god tid, så du ikke ender med en elbil i indkørslen, som du ikke kan lade op.

Få 3 tilbud hurtigt og nemt – Gratis og uforpligtende

Få konkrete tilbud på hvad en installation vil koste! Nemt og uforpligtende.

Reklamelink

Hvorfor er det nødvendigt med en elektriker?

En elektriker bør installere en ladeboks i Danmark af flere årsager. For det første er sikkerhed og tryghed afgørende i forbindelse med elinstallationer, og en elektriker har den nødvendige ekspertise til at sikre, at ladeboksen installeres korrekt og i overensstemmelse med gældende sikkerhedsstandarder.

For det andet kræver installationen af en ladeboks også nye elinstallationer. Det skyldes, at almindelige husholdningsapparater normalt er de eneste elektriske apparater, som private boliger er udstyret til at håndtere. Hvis man forsøger at oplade en elbil ved hjælp af en almindelig stikkontakt, kan dette overbelaste boligens elsystem, hvilket kan resultere i forhøjede temperaturer og beskadigede elinstallationer. I værste fald kan overbelastning af elsystemet også føre til brand. Derfor er det vigtigt at sikre, at boligens elinstallationer er tilstrækkelige til at håndtere belastningen fra en ladeboks.

Endelig er det kun en autoriseret elektriker, som må stå for den nye elinstallation. En autoriseret elektriker har den nødvendige viden og erfaring til at udføre en sikker og korrekt installation af en ladeboks, som lever op til de gældende sikkerhedsstandarder og lovgivning. Derudover kan en autoriseret elektriker også rådgive om de bedste løsninger og muligheder for installation af en ladeboks i hjemmet.

Alt i alt er det vigtigt at få en autoriseret elektriker til at installere en ladeboks i Danmark for at sikre, at installationen udføres korrekt og sikkert, og at boligens elinstallationer er tilstrækkelige til at håndtere belastningen fra en ladeboks.

Pris for installation af ladeboks?

Alt efter hvilken ladeboks løsning du vælger, så vil prisen for installation variere.

Enkelte operatører står selv for installationen af  ladeboksen, men i langt de fleste tilfælde er det noget du selv skal arrangere. Hos næsten alle betyder det at man skal have besøg af en elektriker. Er du i tvivl om hvad du skal vælge, så tag et kig på vores sektion om ladebokse

Elektrikeren kan tilslutte ladeboksen, men endnu vigtigere, så skal han sikre sig at dine el-installationer kan klare en høj belastning i 6-10 timer. I en almindelige husstand er installationerne ikke dimensioneret til dette.

Muligheder for installation af ladebokse

Vi ser kort på hvilke forskellige typer af ladebokse, som kan blive installeret hjemme i et privathjem.

Smart opladning – Ladeboks med mode 3

Her får du en separat installation med eget RCD relæ som tilsluttes eltavlen, og placeres normalt på husets væg.

Rødt CEE-industristik – Ladeboks med mode 2

Blåt CEE-industristik – Ladeboks med mode 2

Kan man få en hurtiglader hjemme hos sig selv?

Alt er muligt hvis man vil betale for det. Selve etableringsprisen vil dog blive på mere end 100.000 kr, og det er de færreste der er villig til ofre så mange penge. Hvis man ønsker en lynlader, så kan prisen ryge helt op på 600.000 700.000 kr., så det er ikke rigtig aktuelt for private, men hører sig mere til i den offentlige ladeinfrastruktur.

Ladebokse og gør det selv?

Video lavet af Sikkerhedsstyrelsen